torsdag 17. april 2008

ungdom og rus

Det er mange endringer i ungdomstiden. Kroppen forandrer seg, en får andre tanker og følelser, og ikke minst en hunger etter å bli akseptert!
Det jeg kommer til å fokusere på i dette blogginlegget, er det ukritiske synet ungdom har til rusmidler, og hvilke konsekvenser dette får for elevene.

I sin søken etter tilhørighet og aksept, blir grenser presset til urovekkende høyder. Forskning viser at ungdommene blir yngre og yngre, og flere og flere, når de drikker alkohol første gangen. Hva er grunnen til dette?

Jeg tror at en grunn, kan være gruppepress. En blir ikke med i gjengen, om en er feig og ikke tørr drikke. Eller de vil utforske noe nytt og spennende. Mange tørr ikke bryte opp, og si at det ikke er greit å drikke alkohol, eller ruse seg på andre måter, selv om de ønsker det. Frykten for å bli utestengt og avvist, er så stor, at de følger strømmen i vennegjengen. Det er jo ingen som vil være annerledes.

Holdningskampanjer er veldig viktig i denne sammenheng, AN er et godt eksempel på dette. Videre er det utrolig viktig at ungdommen og folk ellers får selvtillit og føler at de blir verdsatt av andre. Et annet viktig moment i kampen mot alkohol er at ungdommen blir motivert til å bruke fritiden til noe meningsfullt. Ungdom bør engasjere seg innen sunne aktiviteter som f.eks. idrett, speidern eller andre hobbyer. Det viktigste er å ha noe å være opptatt av, ikke drive gatelangs. Mange ungdommer søker til såkalte belastede miljøer fordi de ikke har tilhørighet andre steder. Når du er ung er det viktig å ha et sted du føler deg velkommen

Blir det gjort nok med holdningsendrende kampanjer i skolen?

4 kommentarer:

Kjerstin sa...

Hei Lone,ja ungdom og rus er eit viktig tema for oss som skal ut i skulen og undervisa, det er viktig å ha fokus på gode haldningar og å byggja opp dei unge si sjølvkjensle slik at dei veit kva dei står for og har mot til å seie nei når det gjeld.I skulen i dag er det eit prosjekt om går over fleire år og har fokus på elevar frå 6-7 årstrinn og inn i ungdomskulen.Dette har fått namnet MOT. Dei har fleire møter der foreldre og elevar er i saman og jobbar med ulike emne når det gjeld ungdom og rus. Eg har som forelder vore med på dette fleire gonger.
Eit av dei viktige punkta me var innom ein av gongane var å ikkje berre ha auge for sine eigne born,men bry deg om nabobarna og. Dess fleire som bryr seg om ungane våre dess tryggare vert både dei og me som foreldre.Det kan vere godt å veta at me har fleire rundt oss som bryr seg om ungane våre og gjev beskjed om det skulle vere noko.
Eg synest at dette er viktige verdiar å ta med seg,og ha fokus på, særleg me som skal bli lærarar ein gong. Vår jobb vert å bry oss om andre sine born, heilt sjølvsagt.

ha ein strålande måndagskveld i finaveret Lone.
Mvh Kjerstin

cecilie sa...

Hei Lone
Ungdomstiden er en vanskelig tid, og mange kan gå langt for å bli akseptert av andre. Det er sant som du sier, mange unge har et ukritisk syn til dette med alkohol. Og grunnen til at mange drikker alkohol for første gang er gruppepress. Ungdommene er reddere for hva konsekvensene kan bli dersom de ikke drikker, enn om de drikker. Når en er ungdom vil en ikke skille seg ut, så da blir det ofte til at de drikker alkohol mot egen vilje.
Jeg tror også det er viktig med holdningskampanjer når det kommer til alkohol og rus. Dersom ungdommer har kunnskap om alkohol og farene ved å drikke, tror jeg det ikke vil være like interessant å drikke alkohol.
Men om det blir gjort nok er vanskelig å svare på. Det vil jeg tro er forskjellig fra skole til skole, og kommune til kommune. Skolene må ta mer ansvar på dette området tror jeg. Det kan også være opp til hver enkelt lærer. En kan jo for eksempel ha prosjekter om alkohol osv.

Stine Hjemdal sa...

Hei Lone!
Jge synes det er interessant å se litt på trender og tendenser i ungdomsalderen, og ikke minst hva som kan være årsakene til disse. Ungdomstiden er for mange en vanskelig tid, og jeg synes det er trist at mange må huske tilbake på denne som en vond tid. Dert er en tid der man er på leiting etter identitet og en plass i samfunnet. Det er en tid hvor man tester ut grenser i forhold til autoriteter, og dette i tillegg til at man er redd for å skille seg ut fra gjevnaldringene tror jeg har lett for å resultere i utprøving av alkohol. Som Kjerstin sier, har MOT et kjempegodt program for elever i "risikoalderen" De begynner øverst på barnetrinnene og følger elevene ut i ungdomsskolen. MOT driver med holningsskapende arbeid samtidig som de har fokus på foreldreopplysning. De prøver å få frem til ungdommene at det er tøft å ha egne meninger, og ikke alltid følge de andre.

Vidar sa...

Eg trur forebyggande arbeid er viktig når ein kjem til tema ungdom og rus. Kva kan vi som lærere (voksne) gjera? Eg trur det er viktig at vi prøver så godt som mulig å være gode rollemodeller.Ha ein samtale med eleven om dette tema. Kva synes dei?Er det tøft?Kvifor bruker vi rusmiddel? osv..
Du nevne noko om "sunne" vaner.Forskning viser at ungdom som er med i organisasjoner som speideren,idretter,KFUM osv bruker mindre rusmiddel enn dei som ikkje er med i ulike organisasjoner. Her er dei ofte inne i trygge miljøer,der det kanskje er meir ukult med rusmiddler.Men kva kan me gjera for å få ung.dommen til å velge "sunne" hobbier?
hoy