torsdag 17. april 2008

opp av sofaen

Vi leser stadig, at dagens barn og unge er tjukkere enn noen gang. Diabetes type 2, eller gammelmans diabetes, blir rammet av flere og flere av våre yngre samfunsborgere. Det er ikke bare våre håpefulle som er blitt tjukkere de siste årene. Også vi voksne har est ut, og gjennomsnitsvekten til en voksen person, er økt med flere kilo. Dette fører igjen til at vi føder større og større barn, som igjen fører til farlige fødsler, haste keisersnitt osv. Elendigheten vil ingen ende ta..... :-)

Men hva er egentlig grunnen til dette. Det må vel være noen vi kan legge skylden på? Og det er det. Vi er skylden! En kan hyle opp, og klage på at de sunne alternativene er dyrere enn de mindre sunne, men den funker bare ikke. Dagens barn og unge, er mye mer passive og innaktive enn for bare noen år side. JEG liker å skylde på den fasinerende teknologien vi har fått. Barn trenger ikke lenger gå på besøk til hver andre for å være sosiale. Det er jo bare å koble seg til MSN, og om ikke det er nok, har de aller fleste web kamera, og da har en plutselig hele venneflokken på rommet. Selv om de i realiteten er hjemme på sine egne rom.

Men teknologien er fremtiden vår, vil da noen si. Vist er den det. Nå kan vi snart ha robothushjelp, tannpussemaskiner, rompetørkere og andre "praktiske" duppeditter som gjør at vi snart ikke trenger å reise oss fra sengen hver dag, men bare av og til for å sette "hushjelpen" på lading.

Jeg skal ikke rope så høyt, for jeg er en av de som øker vekt gjennomsnittet, og jeg hadde antagelig fått angstanfall og store depresjoner om min kjære DELL hadde tatt kvelden, men jeg er fast bestemt på at frisk luft og bevegelser, gjør hverdagen lettere, øker energiet i kroppen, som igjen fører til mer vellvære hos den enkelte. Vi blir opplagt til å klare våre daglige gjøremål. Så hva må gjøres? Vi må komme oss opp av sofaen før rompa gror fast.

Vi må gå forran med ett godt eksempel for våre barn og unge.

2 kommentarer:

cecilie sa...

Ja, hva er egentlig grunnen til den store økningen i overvekten i samfunnet vårt i dag. Det er jo slik at sunn mat er dyrere enn mat som ikke er fult så sunt. Det kan være en årsak. En annen årsak kan være at vi har det travlere i hverdagen vår, og ofte er det kjappe løsninger når det kommer til valg av mat. Og kjapp mat er ikke sunn mat.
Men som du sier er den største grunnen til overvekt blant barn og unge i dag inaktivitet. Barn bruker PC i stedet for å leke ute. Her har foreldre et stort ansvar. Send barn ut for å leke. Men det er også viktig at foreldre følger opp barna sine og er forbilder. La hele familien være aktiv. Gå tur sammen, lek ute sammen, følg barna opp på aktiviteter osv.
Skolen har også et ansvar her. I kunnskapsløftet står det at barn elever skal lære om mat og kosthold. Og de har også gym på skolen. Men er dette nok?

Vidar sa...

Her er et tema som eg brenn skikkelig for.Den dagen eg blir lærer,kjem eg til å fokusere på dette.
Mye av skulda for at vekt økningen i Norge øker i dag, er oss voksne. Vi kjører barne våre over alt, vi spiser usunnt,vi mosjonerer lite og vi lærer ikke barna våre hvor viktig det er å ta vare på kroppen.Hvordan kan barna våre unngå å ta etter oss?
Elever kommer på skolen med matbokksen full i dritt mat.Boller og brus og skit og lort...
"Klara kje å ha gym i dag.Har vondt i magen" Kjent sitat fra ein gymtime.
Kort fortalt: Barna våre spiser alt for mye dritt mat.Sitter alt for mye på rævo, og dette er vår feil som voksne. Vi må ta oss kraftig i sammen.

PS: Fysisk hellse og psykisk hellse henger sammen.