onsdag 17. oktober 2007

omsorgssvikt

Omsorgssvikt innebærer at foreldre eller omsorgspersoner påfører barnet fysiske eller psykiske skader, eller forsømmer barnet så alvorlig at den fysiske og/ eller psykiske helse og utvikling er i alvorlig fare (barne og ungdomspsykologi Evenshaug og Hallen s.204)

Fysisk misshandling innebærer at barnet blir utsatt for skade ved aktiv handling, eller at forreldre eller omsorgspersoner, ikke gir fysisk kontakt i det hele tatt. Barn i aktiv lek, påfører seg ofte blåmerker, så dette er ikke noe som trenger tyde på fysisk misshandling, men smerten bak er ikke like lett å få øye på.

Barn som stadig blir utsatt for psykisk misshandling eller overgrep, ser vi igjen med blåmerer fysiske overgrap. Psykiske overgrep, kan også være vold mellom forreldre og forreldre som ikke fungerer sammen etter ett samlivsbrudd.

Seksuelle overgrep, er mye mer utbredt enn det vi tror. Dette er en form som misshandling som er vanskelig å oppdage, og foregår i det sjulte. Barnet kan føle skam og skyld, og selv om lærer eller andre misstenker at ett barn er blitt utsatt for incest, vil ofte barnet føle så stor skyld, at det vi nekte på at noe skjer eller har skjedd.

Lærere som misstenker omsorgssvikt av ett slag, er forpliktet til å melde fra til rektor som igjen må ta stilling til hva som skal gjøres. Dette selvsagt i samarbeid med læreren som har komt med bekymringen.
Hva om det ikke ligger noe bak misstanken? Hva om himmel og jord blir satt i bevegelse over en liten bagatell?

2 kommentarer:

Harald sa...

Jeg trur at vi som lærere iallfall må være godt oppdatert på saksgangen i slike vanskelige saker. Jeg har inntrykk av at folk ofte lar være og melde ifra til barnevern nettopp med det unskyldingen "tenk om jeg tar feil" Jeg meine ikke at en skal melde alt å alle til barnevernet, men er det ting som ikke stemmer så må en gjere noe. Husk barnevernet er ikke et foreldrevern, men et barnevern.

Anonym sa...

Du stilte eit stort spørsmål i slutten av avsnittet, himmel og jord blir satt i bevegelse.
Skit au seier eg då, slike hendelser må me ta tid å bruke. Har ein den minste mulig mistanke bør einmed ein gang gi beskjed og sette i gang mølla. For det er mykje betre og gi beskjed å ta feil, enn å ikkje gi beskjed i ta feil.