tirsdag 16. oktober 2007

Mobbing

Noe av det værste ett barn kan oppleve på skolen, er mobbing. Dette kan være fysisk, der barnet blir slått, sparket osv. eller psykisk, som er det som betegnes som den værste formen for mobbing. Barnet blir gjort til latter forran medelever, frosset ut, baksnakket osb. Denne formen for mobbing, kan og vil føre til alvorlige psykiske problemer for ett barn. Følelsen av å være misslykket, øker etter hvert som barnet blir utsatt for mobbingen.
Hvem blir mobbet? Undersøkelser både i Norge og andre land, har funnet ut at det ikke er tilfeldig hvem som blir mobbet. Gutte "offeret", er ofte svak fysisk, mens for både gutter og jenter er det de med lavt selvbilde, de usikre, følsomme, stillferdige og lite populære, som oftere blir mobbet.
Guttene som mobber, er ofte sterkere enn gjennomsnittet fysisk, er aggresiv og har positiv holdning til vold. En av grunnene til at denne gutten er en mobber, kan komme av lite fysisk varme og liten interesse i hjemmet til gutten.
Denne selvopptatte og dominerende gutten, trekker til seg andre gutter som kan virke som en sosial smitte. Selv om noen av guttene i mobbegruppen, er aggresive og har ett positivt forhold til vold, har vi også de usikre og uselvstendige guttene som har tatt del i gruppen.

I Norge har skolen og samfunnet begynt en kamp mot mobbing i norske skoler. Elever og lærere jobber med ett fårebyggende arbeid, der mobbing har null tolleranse og blir slått kraftig ned på. Det blir også jobbet med problemløsende tiltak og med gode resultater.

(barne og ungdomspsykologi; Evenshaug og Hallen s. 252

1 kommentar:

Anonym sa...

Mobbing er farlig, og desverre er det normalt i norsk skule. Det finst så utrolig mykje mobbing, heilt ned i barnetrinnet. Allerdee så tidleg brukar ein "stygge" ord.
Men den økte mobbingen trur eg kjem av den "nye" verdene, men voldelige spel, internett og de nye mediene. barn får lett tak i ting som dei ikkje skal sjå, men det er ikkje alltid barna sin feil. Foreldrene som lar barna sjå på alt mulig, og kjøpar diverse ting som ikkje barn skal ha.