fredag 14. desember 2007

GLSM Norsk

Da er vi godt i gang med GLSM prosjeket vårt i norsk. Vi har valgt å se på rim i forhold til begynneropplæringen i 1 trinnet.
Noen knekker lesekoden med en gang de har lært noen bokstaver. De skjønner det rett og slett. Ble selv snytt for leseopplæringen med min eldste sønn, som kom hjem fra skolen en dag, og kunne lese.....!
Rim og regler begynner de fleste barnehager med, så mange elever har kunnskaper om dette, men det er ikke alle elevene som har gått i barnehage. For noen er dette helt nytt, og ser ikke helt sammenhengen til å begynne med, men stort sett så kommer det. Det å begynne med rim, handler ikke bare om at elevene ser at ord ligner på hverandre, men også for å lære seg rytmen som igjen blir brukt i lesing. Klappe stavelser er også en øvelse i begynneropplæringen, og jeg har sittet med kald middag flere ganger, fordi vi har måttet klappe stavelsene til alt på kjøkkenet. Og det er ikke lett å telle hvor mange stavelser det er i spaghettiogkjøttdeig.

Det er viktig at elevene får en positiv følelse når de skal lære å lese. For noen kan det å ikke mestre, trekke eleven flere meter til bake. Oppmuntring og gode ord på veien er viktig. Alle elever er forskjellige, og noen vil bruke lenger tid på å lære å lese enn andre, uten at det trenger å være snakk om lese og skrive vansker. Noen vil også være svakere lesere enn andre, og læreren må legge til rette i klassen slik at alle elevene får den stimuli de har behov for.

1 kommentar:

Anonym sa...

Positive opplevelser er viktige.
Men eg vil bringe barnehage litt meir fram. Etter min meining, desverre går ikkje alle barn i barnehage. Det er noko eg synst alle burde gå igjennom. I tdleg alder lærer ein seg normer og skikker som ein viderefører på skulen. Ein lærer seg å være sosial, som ikkje er naturlig for allle, og som eg synst er svært viktig for alle mennesker. Og som du også sier, ein lærer også mykje. Ein bygger på rim, rytme, song,. lærer seg å leike med andre, teikne, synge og ikkje minst lage ting, bruke kroppen.
Barnehage er yes